Roma The road to contemporary art, Rome
06.05.2011 — 08.05.2011
Download press release as Word in Dutch.
press announcement

West op de kunstbeurs Roma, the road to contemporary art, Italy, 05.05.2011 – 08.05.2011.
Denicolai & Provoost en Harold de Bree

West presenteert op Roma 2011 een video en tekeningen van het kunstenaarsduo Simona Denicolai (IT) & Ivo Provoost (BE) en een site-specific installatie van Harold de Bree (NL) voor de sectie Out of Range.

Simona Denicolai (1972, Italië) & Ivo Provoost (1974, België) onderzoeken de kwestie van de esthetiek van het afgeleide product. In het werk van Denicolai & Provoost ontbreekt het op het eerste gezicht aan eenduidigheid en logica maar in ruil daarvoor geven zij een intiem kijkje in hun belevingswereld waar de routine bij het kijken naar kunst in frage wordt gesteld. Voor het publiek opent zich een wonderlijke, rijke wereld van sociale en persoonlijke betrokkenheid in het werk die door de fijngevoeligheid sterk overtuigt.

Denicolai & Provoost, Earthworm (Drawings) 2009

Op Roma 2011 toont West van Denicolai & Provoost de animatiefilm É Tutto oro waarin een meisje door het bos strompelt. Door haar tranen heen gelooft zij de verschijning van de maagd Maria te zien. Maar zij vergist zich en ziet niet dat het een plastic zakje is dat wordt meegevoerd door de wind. De film die in een loop draait speelt in op de vervlechting van dat wat we zien, en dat we geloven. Waarbij feiten net zo veranderlijk zijn als fictie. Life drawing is een serie tekeningen gemaakt op basis van vroege tekeningen van Simona Denicolai. Zij heeft ze gemaakt toen ze tussen de 15 en 18 jaar was en haar eerste stappen heeft gezet in het artistieke onderwijs. Denicolai & Provoost hebben recent de tekeningen bewerkt door er telkens technieken aan toe te voegen die de esthetiek verhogen. Deze werken als visuele prikkels waarbij het academische aspect behouden blijft en er discreet wat rebellie aan wordt toegevoegd.
Denicolai & Provoost exposeerden eerder o.a. bij Galerie Aliceday, SMAK, Netwerk en WIELS in België, bij het Van Abbemuseum, Eindhoven. en bij het CNEAI in Parijs en op het eArts Festival in Shanghai tijdens de Wereldtentoonstelling. Ze namen deel aan de Biënnale van Pancevo 2004, de Biënnale van Boekarest 2006, de Biënnale van Lyon 2007 en in 2010 aan de Biënnale van Rennes.

Harold de Bree (1966, Nederland) maakt werk dat refereert aan oorlog. Militaire voorwerpen zoals een tank, een onderzeeer, een kruisraket. Geweren van verschillend kaliber soms getoond in een winkelopstelling, soms opgesteld op karretjes klaar voor gebruik. Het zijn objecten die hij, vaak op ware grootte, reconstrueert aan de hand van gevonden tekeningen.

Harold de Bree, Entrance B4 Den Haag Sculptuur 2007.

Voor Manifesta 7 in 2008 in Bolzano, construeerde De Bree een Baileybrug, een brug ontwikkeld in de 2de wereldoorlog voor tijdelijk gebruik, die zonder machines gebouwd kon worden. Voor tentoonstellingen in Helsinki en Amsterdam maakte hij ingangen naar niet bestaande ondergrondse bunkers. Het oeuvre van De Bree ontwikkelt zich als een groeiend imperium. Hij laat ons twijfelen aan de werkelijkheid en maakt geschiedenis inzichtelijk. Voor Roma 2011 maakt De Bree een nieuw ‘site-specific’ werk in de serie Entrance. De installatie, gemaakt van hout en pleisterwerk, lijkt opnieuw een ingang. Een platte laagliggende constructie suggereert onderaardse gewelven en een beladen achtergrond. Werk van De Bree was o.a. te zien bij West en de Bunker en het Gemeentemuseum in Den Haag, Museum Glaspaleis in Heerlen, op Manifesta 7 in Italië.

--
Graag nodigen we u uit bij de Macro Testaccio (op een voormalig slachthuisterrein) in hartje Rome. Voor persfoto’s en meer informatie kunt u contact opnemen met Marie-José Sondeijker via: info@west-denhaag.nl of +31 (0)70.3925359.

West
Groenewegje 136
2515 LR Den Haag
The Netherlands
+31 (0)70.3925359 info@west-denhaag.nl
www.west-denhaag.nl
www.facebook.com/galeriewest