Public Program 4
‘POWER UP: Spoken word, music, Black History Month’
23.02.2023, 18:00 – 22:30

Hermes Barzelini, Roan Kasanmonadi, Chanty Louis, Gideon Reid, Djaleisha Rigters, Rogelique, Ruji, Nathan Sanjaya. Met plaatjesdraaiers Abu Samer en Tigra T.23.02.2023, 18:00 – 22:30
23.02.2023, 18:00 – 22:30

location
West Den Haag in de voormalige Amerikaanse ambassade, Lange Voorhout 102, Den Haag

tickets
€ 5,00 GET TICKET

Kom en POWER UP – een avond van spoken word in het teken van Black History Month, bij museum West Den Haag in samenwerking met Ik Spreek. Dit was vroeger de Amerikaanse ambassade, een machtsgebouw die stond voor vrijheidsidealen. Maar welke vrijheid?

Tijdens POWER UP krijg je de kans te dwalen door dit aparte gebouw voor een ‘night at the museum’. Je ziet o.a. de expositie over Zwarte activist en zanger Paul Robeson – voorloper van Martin Luther King en Malcolm X. Zijn muziek stond in het teken van revolutie.

In de één-jaar-lange expositie ‘Paul Robeson: The Artist as Revolutionary’ onderzoekt West de fascinerende en inspirerende erfenis van Paul Robeson. De speelfilms, documentaires, muziek en archiefmateriaal uit zijn activistische carrière tonen hem als een artiest én een revolutionair. Samen met zijn vrouw, de antropoloog en journalist Eslanda, was Paul Robeson één van de eerste wereldwijd erkende zwarte intellectuelen. Hij was uitermate trots op zijn Afrikaanse afkomst en zijn presence bracht rimpelingen van opwinding en hoop over de hele wereld teweeg. Met zijn persoonlijke missie: dat alle menselijke culturen fundamenteel verwant zijn, vertolkte Robeson liederen van over de hele wereld in hun oorspronkelijke taal.

Door zijn strijd voor gelijkheid en zijn campagne voor het beëindigen van de Jim Crow-wetgeving en tegen lynchen, en hij kritiek leverde op het Amerikaanse imperialisme in Afrika, zou Robeson lange tijd onder het wakend oog van de FBI blijven staan. Zijn paspoort werd afgenomen en het werd hem steeds moeilijker gemaakt publieke optredens te geven. Vandaag de dag wordt Robesons activisme gezien als de basis van de Civil Rights Movement. Het was dan ook in zijn tijd dat de eerste Black History Month in het leven werd geroepen. Gelijkheid en vrijheid blijken toch nog steeds onuitgevochten zaken.

Wat betekent revolutie voor jou? Spreek het uit tijdens de spoken word-sessie samen met andere woordkunstenaars. Bij de ingang worden lootjes uitgedeeld voor de open mic.


Tijdschema

18:00 DJ Abu Samer & drinks
18:15 Openingsspeech door organisators Yael Keijzer & Nomi Winkelhorst
18:30 Bekijk zelf de expositie ‘Paul Robeson: The Artist as Revolutionary’ en schrijf je gedachtes op!
19:30 Start spoken word-sessie & open mic, geleid door Glodi Mbwete van Ik Spreek
21:00 DJ Tigra T. & drinks


Bio’s

Nathan Sanjaya is een bewogen en filosofische maker; Spoken word, schrijven, projectplannen, muziek, beats, rappen, theater. Niks is vreemd voor deze bevlogen en gepassioneerde duizendpoot. Nathan bevindt zich in de tussenruimte - Adopted en Adapted. Hij zoekt de grenzen op en daagt zichzelf en anderen uit om samen begaanbare grond te creëren in de liminal space. Hij heeft samen met zijn act Wethepeople in 2022 een EP en multidisciplinaire reizende expositie opgezet, genaamd Ocean Of People.

Roan Kasanmonadi is een schrijver en moderne danser uit Rotterdam. Hij studeerde Geneeskunde en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Moderne Dans aan de Fontys Dansacademie. Hij was in 2021 en 2022 onderdeel van Poetry Circle 010. Als psychiater in opleiding is hij gefascineerd door de menselijke driften en betekenisgeving. In zijn poëzie verbindt hij de buitenwereld met de innerlijke wereld, door abstract taalgebruik af te wisselen met alledaagse associaties en pop culture. Naast het schrijven en performen van poëzie en spoken word maakt hij dansvoorstellingen met zijn collectief ERROR 404.

Gideon Reid is geboren in Den Haag met Zuid-Amerikaanse roots. Van jongs af aan heeft hij altijd een fascinatie met woorden gehad en de kracht die zij kunnen dragen. Schrijven is voor hem een uitlaatklep geweest in de lichtste en donkerste tijden in het leven. Hij nodigt dan ook zijn luisteraars uit een kijkje te nemen in zijn gedachten, ongefilterd en puur.

Rogelique is een dichteres en zangeres uit Den Haag. Op de jonge leeftijd van 6 jaar begon zij met zingen en vanaf 13 jaar begon zij met liedjes en gedichten schrijven. Ze schrijft vooral over het leven, haar eigen denkbeelden en persoonlijke ervaringen.

Ruji is ooit vertrokken vanuit Rwanda richting het onbekende. Nu is hij een muzikant in Delft en omstreken. Als muzikant weet hij de kleinste gevoelens te verwoorden en zachtjes op zijn snaarspel te leggen. Met duidelijke roots in Afrika brengt Ruji zijn songs tot leven in alle talen: Engels, Frans, Nederlands, Kinyarwanda. Bescheiden en met een Afrikaans aanvoelende Soul en R&B neemt Ruji de luisteraar mee op reis langs aanstekelijke popsongs en indrukwekkende verhalen. Soms met band, net zo sterk solo.

Djaleisha Rigters treedt op onder de artiestennaam Andy. Ze is geboren en getogen in Den Haag. Als spoken word artist en danser probeert ze een positieve invloed te hebben op haar directe omgeving. Door middel van optredens deelt ze haar verhaal met het publiek. ‘Woorden en dans zijn uitingen van mijn gedachtegang. Neem je een kijkje in mijn wereld?’

Hermes Barzelini is een opkomende rapper uit de Haagse Schilderswijk/Transvaal. In zijn tracks neemt hij je met een storytelling-flow mee naar deze kant van Den Haag. Hermes is zelf liefhebber van duistere trap beats en hiphop, maar kan zich in elke stroming wel aanpassen. Zo doet hij nu en dan ook aan spoken word. Met zijn stem en juiste timing dropt hij elke keer weer een pakkende Acapella die je meeneemt in zijn verhaal. Produceren dat doet hij zelf ook onder zijn muziekstijl TrapHop. Zijn originele sound vraagt om erkenning en die komt hij halen.

Chanty Louis laat de luisteraar in haar creatieve wereld stappen zodra ze achter de microfoon staat. Met haar hart op haar tong deelt ze haar blik op het leven, haar visie op de maatschappij en maakt ze het publiek deelgenoot van waar ze dankbaar voor is. Het hart achter haar woordkunst klopt om de luisteraar meer in zichzelf te laten geloven, want daar krijgt ze meer energie van. Eerder stond ze al op de planken bij Late Night Poetry Jam, Woorden Worden Zinnen en Keti Koti Festival. Naast spoken word geeft Chanty Louis schrijfworkshops aan jongeren en schrijft ze overdenkingen voor de online jongerenplatform Move Community.

Abu Samer heeft een simpele en rechtlijnige relatie tot zijn muziek. Hij experimenteert met verschillende genres van elektronische muziek en old school hiphop. Hij doet zijn research tussen de bakken van platenwinkels en obscure online forums van muzieknerds. Met zijn muziek probeert hij mensen in zijn space uit te nodigen om mee te genieten. Een aantal jaren geleden heeft hij het platform Sayyad Station mede opgericht, waar visuele- en muzieksmaak samenkomt met featured artists.

Tigra T. is allround dj en een liefhebber van vinyl. Van diverse stijlen en tijdperken creëert ze een total mash-up van funk, soul, disco, boogie, afro tot hiphop en reggae. Ze heeft een uitgebreide en indrukwekkende platencollectie opgebouwd vanaf jonge leeftijd door jaren te ‘diggen’ op platenmarkten en -zaken. Ze combineert graag muziek met kunst om de ultieme zeggingskracht van beiden naar voren te laten komen, en heeft gedraaid voor evenementen als Museumnacht, Night of Science en The Hague Jazz. Tigra T. is daarnaast onderdeel van kunstenaarscollectief Topaze.

Glodi Mbwete is sinds zijn 15e al bezig met het schrijven van teksten en opnemen van liedjes. Door wat hij heeft meegemaakt heeft hij veel diepgaande teksten en probeert hij een positieve invloed te hebben op een wereld en maatschappij die dat nodig heeft. Hij is bedenker van de podcast Laten We Praten, bedoeld om taboes bespreekbaar te maken en een safe space te zijn voor luisteraars. Verder is Glodi sinds oktober 2022 gestart mijn zijn platform ‘Ik Spreek’, een Haags podium voor woordkunst. Geboren en getogen in Den Haag, liggen zijn roots in DR Congo. Vandaar ook zijn catchphrase: 243, On Est La.

Dit event wordt georganiseerd door West Den Haag i.s.m. Nomi Winkelhorst en Glodi Mbwete (Ik Spreek).